Het karakter van de Boerboel

De Boerboel lijkt op het eerste gezicht een ruwe waakhond, maar is een goede verdediger met een groot hart voor zijn familie en kinderen, alsmede andere dieren op het terrein. Hij heeft een stabiel en rustig karakter gecombineerd met een sterk waakinstinct. Hij is zeer moedig, sober en erg hard voor zichzelf.

Hij hecht zich niet aan één baas, maar beschouwt zijn familie als één geheel. Hij is een toegewijde en aanhankelijke hond die een sterke band ontwikkelt met zijn baasjes, en hun kinderen, zonder te zeer afhankelijk van hen te worden. Een onverschrokken hond die als het moet zijn mensen met zijn eigen leven verdedigt, maar die tevens rustig en gedwee alles toelaat wat de kinderen des huizes met hem aanvangen.

 

 
 

Vroeger omschreef men het karakter van de Boerboel als volgt (in het Zuid-Afrikaans):

“Bedags moet die hond met die kinders te veld gaan om die vee op te pas.
Daar moet hy vir hulle ‘n haas kan vang om op ‘n veldvuurtje te braai vir etc.
Verder moet hy hulle kan beskerm teen alle ongediertes en gevaartes wat hulle in die veld mag teekom.
Vanaand moet hy tuis langs sy familie by die vuurherd le en hulle oppas teen enige bedreiging wat uit die donker komt.”

Zijn territoriaal instinct, afstandelijkheid en wantrouwen naar vreemden gecombineerd met een zeer goede reukzin en gehoor maken hem een uitstekende waakhond die bereid is zijn familie en huis desnoods met zijn leven te beschermen. De boerboel zal aanvoelen wie een gast is en wie een indringer. Hij zal weten wanneer zijn familie bang is of zich bedreigd voelt en hij zal met een grom duidelijk maken dat hij er is om hen te beschermen. De boerboel wordt gekenmerkt door een natuurlijke gereserveerdheid ten opzichte van vreemden en onverschrokkenheid op volwassen leeftijd.

Ditzelfde zal echter ook soms voor problemen zorgen, zeker in onze huidige maatschappij waar we soms dicht bij elkaar wonen en waar deze uitstekende waakeigenschappen vaak niet nodig en soms zelfs ongewenst zijn. Hij heeft behoefte aan een eigen territorium, een ruimte die hij ook daadwerkelijk kan en mág bewaken. De boerboel is geen terrasjes- en winkelwandelstraten hond, hoewel je hem vanaf jonge leeftijd aan deze situaties makkelijk kan gewennen. Maar het zal toch nooit zijn favoriete tijdverdrijf worden.

 
Als dit karakter bij je past zal je geen fijnere vriend vinden